DEPRESYON MUTFAĞI

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün hatırına bu hafta kadınların erkeklerden daha sık karşılaştığı hastalıkları inceledik. Gönderilerimize sosyal medya kanallarımızdan ulaşabilirsiniz!

Kadınlar depresyondan erkeklere oranla 2 kat daha fazla etkileniyor. Depresyon; umutsuzluk, üzüntü, ağlama nöbetleri, eskiden keyif alınan aktivitelerin artık zevk vermemesi, uyku düzeninin bozulması ve iştah değişiklikleri ile karakterize bir hastalıktır. Kızlarda ergenlikten itibaren depresyon gelişme riski erkeklere göre artış göstermektedir. Hormonal nedenler ve geleneksel kadın rolünün yanı sıra maruz kalınan cinsel ve ziksel baskılar da buna etkendir. Ağır depresyon tedavisi için ilaç kullanmanız gerekebilir ancak ha f ve orta dereceli depresyonu aşmak için spor ve sağlıklı beslenme en ciddi yardımcılardır. Özellikle sağlıklı beslenme birçok psikolojik soruna karşı direncinizi artırır ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. İşte depresyona iyi gelen besinler...

 

Hindi

Protein deposu olan hindi aynı zamanda mükemmel bir Triptofan kaynağıdır. Triptofan ruhumuza iyi gelen, hem seratonin hem de melatonin salgılayan vücudumuzun üretemediği bir amino asittir. Antidepresanlar yerine Triptofan içeren besinlerle depresyonun üstesinden gelebilirsiniz. Triptofan içeren gıdalarda bir numara ise kesinlikle protein kaynağı olan hindidir!

Brezilya Cevizi

Selenyum kaynağı olan bu mucizevi çerez, vücudumuza zarar veren serbest radikallerden bizi korur. Aşırıya kaçmadan tükettiğimiz zaman Brezilya Cevizi günlük mineral ihtiyacımızın yarısını karşılıyor. Ayrıca yapılan araştırmalar Brezilya Cevizini tüketmeyenlerin depresyon riskinin daha yüksek olduğunu da kanıtladı. Selenyum içeren diğer gıdalar ise esmer pirinç, deniz ürünleri, göğüs ve hindi etidir.

  

Havuç

Havuç depresyon riskini düşüren en iyi Beta-Karoten kaynağı. Daha çok sebzelerde bulunan Beta-Karoteni ıspanak, tatlı patates, pazı, balkabağı ve kavundan da alabilirsiniz.

İstiridye ve Midye

İstiridye ve midye gibi kabuklu deniz canlıları çok iyi B12 kaynağıdır. Yapılan araştırmalar B12 vitamini yetersizliğinin de depresyonu tetiklediğini gösteriyor. İstiridye ve midye dışında süt, yumurta, dana eti ve somon gibi gıdalardan da B12 vitamini alarak kendinizi iyi hissedebilirsiniz.

Mantar

Mantar, kandaki şeker seviyesini azaltarak ruh halinizi dengeler. Ayrıca probiyotikler gibi bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin çoğalmasına da yardımcı olur.

  

Zerdeçal

Sindirim sistemine yardımcı ve zengin antioksidan kaynağı zerdeçal! Alzheimer ve kansere iyi gelen zerdeçalın depresyona da olumlu etkileri var. Safra kesenizde taş varsa ya da hamileyseniz, doktor kontrolünde kullanmanız daha doğru olacaktır.

Yeşil Yapraklılar

Yeşil yapraklı sebzeler beyin hücrelerimizin daha iyi çalışmasına yardımcı olan ve depresyon riskini azaltan Folik Asit deposudur. B9 vitamini olarak da bilinen Folik Asit’i mercimek, fasulye ve kuşkonmazdan da alabilirsiniz.

Kahve

Kafeinin canlandırıcı etkisi sizin kendinizi daha motive olmuş hissetmenizi sağlar. Yapılan araştırmalar doğru dozda kahve tüketiminin depresyon etkilerini azalttığını ortaya koymuştur. Ancak doğum sonrası depresyonu ya da panik atağınız varsa kahve, hastalığınızı olumsuz etkileyebilir.

  

Süt

Süt tam bir D vitamini kaynağı! Vücudunuzda D vitamini eksikliği varsa bu eksiklik depresyona neden olabilir. Norveç’te yapılan bir araştırma bir yıl içerisinde D Vitamini takviyesi alanların almayanlara göre depresyona yakalanma riskinin daha az olduğunu kanıtladı.

Somon

Somon balığı tam bir çoklu doymamış yağ deposu. Araştırmacılar bu yağın, depresyonun etkileriyle savaşmada oldukça etkili olduğunu belirtiyor. Omega-3 yağ asitleri olarak da bildiğimiz bu yağlar, depresyon hastalığının iyileşmesine yardımcı oluyor.

Abur Cuburu Azaltın!

Abur cuburlar hızlı ve lezzetli doyurucular gibi görünebilir fakat işlem görmüş bu gıdalar ruhsal durumunuzu olumsuz yönde etkiliyor. Yapılan araştırmalar sağlıksız beslenme ile depresyon arasında bağlantı olduğunu gösterdi. Sağlıklı bir yaşam ve doğru beslenme için abur cubur yerine kuru yemiş ya da meyveleri tercih ediniz.

Alkol Tüketmeyin!

Alkol sizi kaygılarınızdan uzaklaştırıyor ve daha sosyal hissettiriyor olabilir. Fakat ağır alkoller depresyon semptomlarını artırır ve beyin aktivitelerini zayı atır. Ayrıca antidepresanlarla birlikte alkol alımı ilacın etkisini yok eder.

Alkolün vücuda verdiği zararları daha detaylı öğrenmek isterseniz, “Alkol Sizi Bozmasın” bültenimizi inceleyebilirsiniz.

Depresyon belirtilerini gözlemlediğinizde vakit kaybetmeden bir dostunuzla, aile yakınınızla ya da bir doktorla konuşun. Depresyon hayatın sonu değildir, sizi mutlu eden şeyleri yapıp mücadele etmeye devam edin! Sağlıklı günler.