CORONA VİRÜSÜ

CORONA VİRÜSÜ

Son günlerde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona Virüsü nedeniyle ciddi bir salgın yaşanıyor. Salgından hayatını kaybedenlerin sayısı 26'ya yükseldi. Etkilenen kişi sayısının ise 2 bin olduğu tahmin ediliyor.

VİRÜSLER NASIL CANLILAR?

Virüsler sadece canlı organizmalarda yaşayabilen ve çoğalabilen, kendi kendine çoğalamayan (başka bir hücrenin içinde çoğalan) protein parçalarıdır. Bu sebeple uzun yıllar canlı olarak kabul edilmemişlerdir. Virüsler dışındaki diğer canlı hücreleri genetik materyal olarak hem RNA hem de DNA taşıdıkları halde, virüsler ikisinden sadece birini taşırlar. Bu sebeple virüsler RNA ve DNA virüsleri olmak üzere 2 ana gruba ayrılırlar.

CORONA VİRÜSÜ HAKKINDA NE BİLİYORUZ?

Uzmanlar bundan kısa bir süre önce 2019-nCoV olarak adlandırılan yeni virüsün genetik yapısını deşifre etti. Yeni virüsün, 1960'lardan beri bilinen Corona virüs grubuna ait olduğu saptandı. Virüsü kaplayan protein dokusu nedeniyle virüse Latince "taç" anlamına gelen “corona” adı veriliyor.

Genellikle sıradan bir virüs sayılan Corona virüs ateş, öksürük gibi grip benzeri belirtilere sebep oluyor. Bazen de mide ve bağırsak hastalıklarına yol açabiliyor. Fakat, RNA virüs grubuna dahil olan Corona virüs, bir canlı türünden diğerine kolaylıkla bulaşabilir ve değişim gösterebilir. Bunun sonucunda da virüsün neden olduğu hastalık daha ağır seyreder, solunum güçlüğü ve zatürreye yol açıp ölüme sebebiyet verebilir.

VİRÜS NASIL YAYILIYOR?

Çin sağlık yetkilileri, virüsün insandan insana bulaştığını teyit etti. Bunun yanı sıra virüsün "havadan da bulaştığına" dair bulgular olduğu açıklandı. Esas soru, virüsün insandan insana ne kadar kolay bulaştığı ve insan vücudunda mutasyona uğrayıp uğramayacağı.

Yeni Corona virüs şaşırtıcı bir şekilde hızla yayılıyor. Akciğer hastalığına yol açan virüsün özellikle yaşlıları etkilediği belirtiliyor. Çin'de cumartesi günü (25 Ocak) yapılacak yeni yıl kutlamaları nedeniyle virüsün yayılma hızının artabileceğinden endişe ediliyor.

VİRÜSÜN KAYNAĞI NE?

Virüsün Çin'in Wuhan kentinde, daha sonra kapatılan balık pazarından, insanların hayvanlar ile doğrudan teması yoluyla yayıldığı tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra et veya diğer hayvansal gıdaların tüketilmesinin de hastalığın bulaşmasına neden olabileceği düşünülüyor. Hayvansal ürünler, yeterince ısıtılmadığı veya uygun olmayan koşullarda saklandığı ve hazırlandığı zaman enfeksiyon riski oluşturabiliyor. Uzmanlar, hastalığın Çin'de ortaya çıkmasına, nüfusun çokluğu ve yoğunluğu ile virüsleri taşıyan hayvanlarla insanların yakın temasının neden olduğunu söylüyor.

 

DAHA ÖNCE CORONA VİRÜS SALGINI YAŞANDI MI?

2002 ve 2003 yıllarında görülen SARS salgınının da nedeni bir tür Corona virüstü. O dönem 30 ülkeye yayılan virüs 8 binden fazla insana bulaşmış, yaklaşık bin kişi yaşamını yitirmişti ve insanlara misk kedisinden bulaşmıştı. 2012 yılında da yine bir Corona virüs türü olan MERS Arap yarımadasında salgına yol açmıştı. 2 bin 494 hastadan 858'inin ölümüne yol açan hastalık insanlara çöl devesinden bulaşmıştı.

HASTALIK ÇİN’DEN BAŞKA ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ MÜ?

Virüsün Çin'in Wuhan dışındaki bölgelerinin yanı sıra Tayland, Japonya, Güney Kore, Tavyan, ABD'ye de yayıldığı biliniyor. ABD'deki ilk vakanın, Wuhan kentini ziyaret ettikten sonra 15 Ocak'ta Seattle'a inen 30'lu yaşlarındaki bir erkek olduğu açıklandı. Yaygın uçak yolculukları sayesinde virüsün tüm dünyaya yayılmasından korkuluyor.

HASTALIĞIN YAYILMASINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILIYOR?

Virüsün bulaştığı kişiler, yayılma riskini en aza indirmek için her ihtimale karşı karantinada tutuluyor. ABD ve pek çok Asya ülkesi, Wuhan'dan seyahat eden yolcuların sağlık taramasından geçirilmesi için önlemler aldı ve Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapındaki hastaneleri daha büyük bir salgına karşı uyardı. Fakat Dünya Sağlık Örgütü şimdiye kadar hastalığın ortaya çıktığı Wuhan kentine yönelik bir seyahat uyarısında bulunmadı.

Bu aşamada el yıkamak, virüsün bulaştığı kişilerle doğrudan temas etmemek, evcil ve vahşi hayvanlarla temastan kaçınmak gibi genel hijyen ve temizlik kurallarına uyulması tavsiye ediliyor.

TÜRKİYE’DE RİSK VAR MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de "şu anda herhangi bir hastanın hatta riskli bir hastanın olmadığını" belirtti. Liman ve havalimanlarında termal kameraların da yerleştirilmesi dahil hazırlıklar yapılmış fakat buna mevcut aşamada gerek olmadığı belirtildi.