EN UYUZ SALGIN

UYUZ NEDİR?

Uyuz hastalığı, kaşıntılı döküntülerle seyreden, insandan insana bulaşmanın olduğu, toplu yaşam alanlarında ve daha çok kış aylarında yaygın bir şekilde görülen; insan gözü ile fark edilemeyen mikroskobik bir eklem bacaklı olan Sarcoptes Scabiei Hominis’in neden olduğu parazitik bir hastalıktır. Bu parazitler insan derisinde tüneller açmakta ve orada yaşamaktadırlar.

Hastalık kadın-erkek ayırımı yapmadan, tüm yaş gruplarında, tüm etnik gruplarda ve sosyoekonomik düzeyde görülebilir. Ciddi salgınlar yapabilmesi nedeniyle özellikle bakım evleri, yurtlar gibi toplu yaşanan yerlerde ve sosyoekonomik düzeyi düşük topluluklarda daha sık görülür. Vücut savunma mekanizması iyi olmayan kişilerde ağır bir şekilde seyredebilir.

UYUZ NASIL BULAŞIR?

En önemli bulaşma yöntemi deriden deriye direkt temastır. Hastalık kişiden kişiye genellikle 15-20 dakika gibi kısa bir sürede bile yakın temasla (aynı yatakta yatma, el ele tutuşma, ortak giysi kullanımı gibi) bulaşabilir.

UYUZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyuz paraziti kişiye geçtikten sonra ortalama 2-6 hafta gibi bir süreden sonra şikayetler oluşmaya başlar. Özellikle geceleri artan, sıcak banyo ve duş ile şiddetlenen kaşıntı en önemli klinik bulgusudur. Lezyonlar en fazla el parmak araları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, kulak arkaları, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklar, kalçalar, kadınlarda meme uçları ve erkeklerde genital bölgedir.

En belirgin lezyonu parmaklar arasında dalgalı kirli bir çizgi halinde görülen, parazitin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünel yapılarıdır. Bunun dışında deride küçük kabarıklıklar ve sertlikler, su toplamaları ve kepekli-kabuklu lezyonlar yapabilir.

UYUZ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uyuz kolay tedavi edilebilen bir hastalık olup, kişisel hijyene dikkat edip doktorun vereceği ilaçları düzenli kullanmak yeterli olmaktadır.

Uyuz hastalığının tedavisi kişinin yaşına, bağışıklık sisteminin durumuna göre değişkenlik gösterir. Merhemler, solüsyonlar gibi topikal ilaçlar kullanıldığında ilacın tüm vücut bölgelerine uygulanmasına dikkat edilmelidir. Kullanılan çamaşır ve çarşafların 60 derecede yıkanması ve ütülenmesi gereklidir. Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde ortalama üç gün saklanması yeterli olacaktır. Başarılı bir tedavi sonrasında dahi hastalık bulgularının 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır. Aynı yaşam ortamını paylaşan tüm aile bireylerinin, o anda aktif şikayetleri olmasa bile aynı anda tedavi edilmesi gerekmektedir.

UYUZDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Uyuzdan korunmada hijyen en önemli faktördür. Okul, otel, yurt gibi toplu kalınan ortamlar ve toplu taşıma araçlarında temizliğe dikkat etmek mutlaka gereklidir. Kişisel korunma için, hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temastan kaçınmak, iç çamaşırı, havlu, nevresim gibi kişisel eşyaların temizliğine dikkat etmek, vücut ile direkt teması bulunan eşyaları ortak kullanmaktan kaçınmak, ev, araba gibi alanların temizliğine dikkat etmek gerekir.

Hastalık belirtilerini fark ettiğinizde mutlaka bir hekime başvurunuz.