ALKOL SİZİ BOZMASIN!

Arkadaşlarınızla eğlenmek için tükettiğiniz alkol, sandığınızdan daha çabuk bağımlılık yaratabilir. "Keyif için sadece bir kadehçik” içmeniz tam aksine keyfinizi kaçıracak sağlık sorunlarıyla karşılaşmanıza neden olabilir. Peki alkol hangi organa nasıl zarar verir?

Beyin

İlk yudumu içtikten 30 saniye sonra alkol, direkt olarak beyninize doğru yol alır. Devamında beyin hücrelerine giden sinyaller yavaşlamaya başlar. Bu da reflekslerinizde, ruh halinizde ve dengenizde olumsuz etki yaratır. Doğru düşünemezsiniz, sonrasında yaşadıklarınızı hatırlayamaz ve uzun vadede hafızanıza zarar vermiş olursunuz.

Ayrıca beyninizi yavaşlatma etkisinden dolayı alkol sürekli uyuma ihtiyacı hissettirir. Alkolün etkisi geçmeye başladığında yatakta kendinizi bir sağa bir sola dönerken bulursanız, şaşırmayın. Vücudunuzun dinlenmesi için gerekli olan REM uykusunu alkollüyseniz tam alamazsınız, yani kaliteli uyuyamazsınız. İlginç rüyalar ve kabuslar görme olasılığınız da artar.

Uzun bir süre boyunca ağır şekilde alkol tüketmek beynin işleyişini bozduğu gibi, görüntüsünü de bozar. Hücreler değişmeye başlar ve küçülürler. Hatta beyin de küçülmeye başlar! Öğrenmek, düşünmek, hatırlamak gibi günlük hayatta sıkça yaptığınız aktiviteler etkilenir. Hareketlerinizi kontrol etmek ve sabit vücut ısısını sağlamak zorlaşır.

Mide ve Bağırsaklar

Sadece beyin değil, vücudun tamamına etki eden alkol mideye de oldukça zararlı. Alkolle karışan mide asitleri hasta hissetmenize ve istifra etmenize neden olabilir. Mideniz toksinleri dışarı atmak isteyeceğinden mide bulantısı yaşarsınız aslında. Mide asitleri arttığı için tok hissedersiniz; bu yüzden sürekli alkol tüketen bireyler, alması gereken besinleri alamaz.

Uzun yıllar alınan alkol midede yanmaya ve yaralara, yani ülsere yol açabilir. İnce bağırsak ve kalın bağırsaktan geçen gıdaların hızı da etkilenir. Alkol sonrası oluşan tuvalete gitme ihtiyacının sebebi budur. Aynı zamanda böbreklerde de aynı etkiyi yaratan alkol, fazla idrar üretmenize neden olur. Sürekli idrara çıktığınızda vücut susuz kalır. Alkol uzun vadede böbreklerinizi normalden fazla çalıştırdığı ve zehirli maddeler içerdiğinden böbrek sorunlarıyla karşılaşmanız da mümkün.

Karaciğer

Gelelim karaciğere... Karaciğer içilen alkolün neredeyse tamamını parçalar. Fazlasıyla zehirli maddeye maruz kaldığı için zamanla karaciğer yağlanır ve kalın ve lifli bir tabaka oluşur. Kan akışı olması gerektiği gibi olmadığında karaciğer hücreleri yavaşça ölmeye başlar. Karaciğeriniz alkolü parçalamakla çok meşgul olduğundan, kanınıza yeterli şeker salgılayamaz. Bu yüzden kendinizi zayıf ve güçsüz hisseder, titreme yaşarsınız. İlerleyen zamanda karaciğerde yaralar oluşur ve çalışmayı durdurur, bu durum siroza kadar gidebilir.

Normal zamanda pankreas insülin ve gıdaların parçalanmasına yardımcı olan maddeleri üretir. Ancak alkol alındığında bu süreç aksar. Alkolün içerdiği toksik maddeler pankreasın içinde kalır ve şişkinliğe yol açar. İhtiyacınız olan insülini vücudunuz üretemediğinde diyabet olma olasılığınız yükselir. Aynı zamanda pankreas bulteni riski de artar.

Kalp

"Bir geceye" mahsus içtiğiniz alkol; kalp ritmini sabit tutmaya yardımcı olan sinyalleri adeta alt üst eder. Alkolün bu etkisi yıllar içinde kalıcı olabilir. Kalbiniz zayıflayabilir ve genişleyebilir, tıpkı bir paket lastiği gibi! Aynı zamanda kalbin kan pompalaması da tehlikeye gireceğinden, bundan vücudunuzun her bölgesinin etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır.

"Akşamdan kalma" cümlesini hepiniz duymuşsunuzdur. Alkol sizi susuz bırakır, damarlarınızın ve beyninizin genişlemesine sebep olur. Baş ağrınızın sebebi tam da bu yüzden! Damarlar genişler, kan akışı hızlanır. Yanaklarınızın al al olması ve birden gelen sıcaklığı bu şekilde açıklayabiliriz. Fakat bu durum uzun sürmez, bir süre sonra sanılanın aksine vücut sıcaklığınız düşmeye başlar. Zaman içinde alkol tüketimine devam edildiği taktirde kan basıncı, yani tansiyon yükselir. Vücut stres hormonu salgılamaya başlar; bu durum damarlarınızın daralmasına ve dolayısıyla kalbinizin kan pompalaması için kendini zorlamasına neden olur.

İmmün Sistem

Soğuk algınlığınızın nedeni, hiç aklınıza gelmese bile önceki gece aldığınız alkol yüzünden olabilir. Alkol kullandıktan 24 saat sonra hasta olmanız kuvvetle muhtemel, çünkü bağışıklık sisteminiz alkolden doğrudan etkilenir. Vücut, mikroplarla savaşmak için üretmesi gereken alyuvarları alkol yüzünden üretemez. Bu nedenle alkolü uzun süre tüketen bireylerde zatürre ve tüberküloz olma riski oldukça yüksektir.

Nasıl olduğunu henüz kimse çözemese de, alkol işitmeyi dahi etkiliyor. Bunun sebebi beynin duymayla ilgili kısmın etkilenmesi ya da kulaktaki sinirlerin zedelenmesinden dolayı olabilir. Her ne şekilde olursa olsun alkol bir şekilde kulak sağlığını etkiliyor. Uzun vadede işitme kaybı kaçınılmaz...

Alkol yüzünden hormonlarınızın işleyişi zaten değişiyor, bir de üzerine kemik oluşumu engelleniyor ve kalsiyum seviyeniz bozuluyor desek? Kemiklerinizin incelmesi, daha kırılgan bir hal almalarına neden olur. Uzun vadede alkol kullanmaya devam ederseniz, osteoporoz kapıda.

Vücudunuz aynı bir saat gibidir, teorik olarak her şey olması gerektiği gibi tıkır tıkır işlemeli. Fakat alkol vücuda girdiği anda dengeler değişir, vücutta düzen şaşmaya başlar. Kadınlarda adet düzensizliklerine, hamile kalma açısından sıkıntılara; erkeklerde sperm sayısının azalmasına, testislerin küçülmesi gibi sorunlara yol açar.

Sağlığınız en değerli hazinenizdir, bağımlılık yaratan kötü alışkanlıklardan uzak durun!

Derleyen: İrem Karadeniz