Ofiste Güzel Bir Gün

Gece kaliteli bir uyku çektiniz, sabah gayet zinde uyandınız, sağlıklı bir kahvaltı sonrası yola koyuldunuz... O da ne? Trafik yok, şıp diye iştesiniz. Her şeyin bu kadar yolunda gitmesinden işkillenmeliydiniz... Zira tam çayınızı alıp yerinize oturduğunuz anda günün bombası patladı! Akşama kadar bitirmeniz istenen çok baba bir iş geldi. Hadi buyrun! Keyfiniz kaçabilir, nasıl bitireceğim diye strese girebilirsiniz. Sakin olun, güzel başlayan günün enerjisi uçup gitmesin. Yaparsınız, telaş etmeyin. Yoğun iş yüküne rağmen motivasyonu yüksek tutmanın ve mutlu çalışmanın ipuçları burada!

Mesaiye Başlamadan Önce...

  • Fiziksel ve ruhsal sağlığınız için mutlaka 7-9 saat uyuyun! Geç kalma telaşı yaşamamak için kıyafetlerinizi akşamdan hazırlayın. Sabahları normal saatinizden 30 dakika önce uyanmaya kendinizi alıştırın. İlk günler biraz zorlanabilirsiniz ama pes etmeyin! Ayılmanıza yardımcı olacak ve sizi keyiflendirecek hareketli şarkılar dinleyin.
  • Ofiste ilk işiniz günü planlamak olmalı. Mutlaka bir ajandanız veya not defteriniz olsun! Hangi işler önemli, öncelik sırasını belirleyin. Bu süreci hızlandırmak için, ofise toplu taşımayla gidiyorsanız e-postalarınıza yolda bir göz atıverin. Araba kullanıyorsanız akıllı telefonunuzdan rica edin, size gelen e-postaları söyleyiversin. Aman dikkat, asla gözünüzü yoldan ayırmayın!
  • Ferah bir ortamda bulunmak insanı motive eder. Masanız karmakarışık ise dikkatiniz dağılabilir. Masanızın üzerini mutlaka düzenli tutmaya özen gösterin, gereksiz eşyalar varsa kaldırın. Her akşam çıkmadan masanızı toplayın ki sabah güne temiz başlayın.

Mesai Sırasında...

  • Bulunduğunuz ortamda güler yüz ve neşe varsa motivasyonunuz diri kalır. Bunu sağlamak için çalışma arkadaşlarınızı daha yakından tanıyın. Yemeğe grup halinde çıkın ve yemekte iş konuşmayın. Arkadaşlarınızın mesai boyunca göremeyeceğiniz farklı yönlerini keşfetmeye çalışın!
  • Öğle yemeğinde enerjinizi düşürecek ve vücudunuzu harap edecek yağlı yiyecekler yerine, hafif yemekleri tercih edin. Baş ağrılarını azaltıp konsantrasyonu arttırmak için bol su içmeyi unutmayın!
  • Telefon görüşmeleri yapmanız gerekiyorsa hepsini aynı zaman aralığında yapmaya çalışın. Bankayı aramak veya doktordan randevu almak için günün farklı saatlerini beklemeyin, hepsini tek seferde halledin. Böylelikle hem zamandan tasarruf etmiş, hem de yapmanız gereken işler listesinden birkaç maddeyi eksiltmiş olacaksınız!
  • Önünüzdeki işler gözünüzü korkutuyorsa onları küçük lokmalar haline getirin! Büyük bir işi küçük parçalara böldüğünüzde o işi daha verimli şekilde bitirebilirsiniz. Buna rağmen yine de motive olamıyorsanız, her küçük parçayı bitirdiğinizde kendinizi ödüllendirin. Bu ödül çok sevdiğiniz bir meyve ya da en sevdiğiniz şarkıyı dinlemek olabilir, seçim sizin!
  • Kendinize günlük hedefler koymanın yanı sıra, uzun vadede ne yapacağınızı da düşünün. Zamanımı doğru şekilde kullanıyor muyum? Bu işi nasıl daha iyi yapabilirim? 2 yıl sonra hangi pozisyona yükselmek istiyorum? Bu soruları sormak sizi hedefinize ulaştırmak için motivasyon kaynağı olacaktır.
  • Motivasyonun aniden düşmesinin sebebi sürekli negatif düşünmeniz olabilir. Negatife değil, pozitife odaklanın. İşler yetişmeyecek, başarısız olacağım diye kendinizi hırpalamayın. Bunun yerine mutlu olduğunuz anları düşünün: Çalıştığınız işte sizi mutlu eden şey/şeyler ne? Kendinize bu soruyu sorun. Mutlu olduğunuz şeyleri bir liste haline getirin ve görebileceğiniz bir yere asın. Böylece negatif düşünceler etrafınızı sarmaya başladığında listenize bakıp gülümseyebilirsiniz!
  • Gün içinde kendinizi sık sık saate bakarken buluyorsanız, buna bir son vermelisiniz. Sürekli çıkış saatini gözlemek daha gergin hissetmenize neden olur. Saate bakmak yerine hemen bir küçük mola verin. Sürekli çalışmak ve kendinizi çalışmaya itmek veriminizi düşürür.
  • 1-3 saatte bir verdiğiniz 10 dakikalık molalarda biraz yürüyüş yapabilir, sevdiğiniz bir konu hakkında makaleler okuyabilir ya da iş arkadaşınızla bir kahve içebilirsiniz.

Mesai Bitiminde...

  • Eve geldiğinizde işi tamamen unutun! Artık mesai bitti ve evdesiniz, kendinize zaman ayırın. Kitap okuyun, bir hobiniz olsun, spor yapın. Hafta sonu arkadaşlarınızla bir plan yapın, sosyalleşin! Kendinize zaman ayırmak, hayata (ve işe) daha pozitif bakmanızı sağlar.
  • Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın! Başkalarının sahip olduğu işleri, yaşadığı evleri ya da aldıkları maaşları düşünmeyin. Bunu yaparsanız, kendi hayatınızda olan güzellikleri ve mutlulukları göremez hale gelirsiniz. Kıyaslamak yerine örnek alın. İşinizi en iyi şekilde yapın ve çabalamaktan vazgeçmeyin; sizin için en iyi olan ne ise, o size gelecektir.

İşinizi sevin! Unutmayın, bir işiniz var ve bu işe koyduğunuz emeğin bir değeri, bir karşılığı var. Bunlar, en değerli motivasyon kaynağınız olsun! Yüzünüzden gülücüklerin eksilmediği, güzel mesailer geçirmeniz dileğiyle...

Derleyen: İrem Karadeniz