KOAH HAKKINDA NE BİLİYORUZ?

KOAH Nedir?
KOAH, amfizem, kronik bronşit ve geri dönüşümsüz astımı da kapsayan ilerleyici akciğer hastalıklarını tanımlamak için kullanılan bir çatı terimdir. Halk arasında müzmin bronşit olarak da adlandırılan KOAH hastalığında, hastaların akciğerindeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak nefes darlığına varan sonuçlar görülebilmektedir.

KOAH'a Neden Olan Etkenler
Tütün ve tütün ürünlerinin uzun süreli kullanımı KOAH hastalığının gelişmesindeki temel etkenlerden biridir. Sigara içen her 4 – 5 kişiden birinde KOAH hastalığı görülmektedir. KOAH hastalığında sigara kullanımının sonlandırılması iyileşme sürecini hızlandırır. Sigaraya devam edilmesi durumunda ise hastalığın ilerleyişi hızlanır.

Sigaranın yanı sıra, bazı meslek mensuplarının maruz kaldığı kimyasallar ve tozlu / kirli havalar KOAH hastalığına sebep olabilir. KOAH şikayetleri genellikle ciddiye alınmaz ve hatta pek çok hasta hastalığının farkında değildir. Bu durum hastalığın teşhisini geciktirir ve tedavisini daha güç hale getirir.

KOAH Belirtileri
Öksürük ve balgam çıkarma KOAH hastalığının ilk görülen belirtileridir. Balgam sabah saatlerinde daha çok görülür ve genellikle beyaz renklidir ancak bu rengin sarı ya da yeşile dönüşmesi mikrobik bir duruma işaret edebilir. Öksürük belirtisi ise kış aylarında artış gösterebilmektedir.

KOAH hastalığının diğer bir belirtisi nefes darlığıdır. Hastanın fiziksel aktivitesi sırasında meydana gelen bu şikayet zaman içerisinde artış gösterir. KOAH hastalığının ortaya çıkmasında düşük bir oranda
da olsa genetik faktörlerin de etkisi vardır. Hastalık genellikle 35 – 40 yaşları arasında belirti vermeye başlar, daha çok erkeklerde görülür.

KOAH Teşhisi ve Tedavisi
KOAH teşhisinde fiziksel muayene çok önemlidir çünkü pek çok KOAH hastasının nefesinde hırıltı duyulur. Ancak kesin tanı için çeşitli solunum testlerinin uygulanması gerekir. Yılın belirli dönemlerinde hastalıkta alevlenme görülür ve bu dönemlerde hastalara bazı balgam testleri de uygulanabilir. KOAH, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastaların sigarayı bırakması tedavi sürecindeki en ödemli adımlardan biridir. Ayrıca hava kirliliğinden ve tozlu ortamlardan uzak durulması da tedavi sürecini hızlandırır. Tedavide sürekli olarak kullanılan ilaçların yanı sıra dönemsel olarak da ilaç tedavisi uygulanır.

Türkiye'de ve Dünyada KOAH
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre KOAH, kalp ve damar hastalıkları, zatürre ve AIDS'ten sonra 4. olarak en sık görülen ölüm nedenidir. TÜSAD (Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği) KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk, Türkiye'de her yıl ortalama 150 bin kişinin KOAH sebebiyle hayatını kaybettiğini belirtiyor. Dünyada 200-300 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 5 milyon KOAH hastası olduğu düşünülüyor.